Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από το Μάρτιο του 2020 προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σήμερα. Συγκεκριμένα, η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ή 0,50%.

Αν και οι αναλυτές ήταν διχασμένοι σχετικά με το ύψος της μείωσης, οι υπεύθυνοι προτίμησαν να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να προβούν σε μια μείωση της τάξης του 0,50%, αντί ενός πιο μετριοπαθούς 0,25%.

Η Fed έκλεισε τον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης και εισέρχεται σε φάση χαλάρωσης μετά από 4,5 χρόνια, μετά τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 3% και πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολούθησε την πορεία μιας πλειάδας ομολόγων της Kεντρικών Tραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ΕΚΤ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, του Μεξικού, της Ελβετίας και της Σουηδίας, οι οποίες έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια.

Ο χρυσός, ο οποίος σημείωσε υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα λόγω των προσδοκιών για μια κίνηση της Fed, συνηθίζει να εκτινάσσεται όταν τα επιτόκια μειώνονται -χωρίς ωστόσο να συμβαίνει πάντα.

Τα υψηλότερα επιτόκια θεωρούνται γενικά ότι αποτελούν τροχοπέδη για τον χρυσό, καθώς καθιστούν τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, πιο ελκυστικές, αν και ιστορικά αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

Ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού (ο οποίος μπορεί να ωθηθεί υψηλότερα καθώς τα επιτόκια μειώνονται) και οι επενδυτές αγοράζουν επίσης εμπόρευμα σε περιόδους πίεσης της αγοράς.

Επιπλέον, το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, που συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια, συχνά λαμβάνουν ώθηση με τη μείωση των επιτοκίων, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να τονώσει μια οικονομία και να αυξήσει τη ζήτηση.

Μια βασική ανησυχία από τη μείωση των επιτοκίων της Fed είναι αν το δολάριο αντέξει στην πίεση που ασκούν οι διαφορές των επιτοκίων στα νομίσματα.

Σε γενικές γραμμές, τα υψηλότερα επιτόκια προσελκύουν περισσότερους ξένους επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, ενισχύοντας με τη σειρά τους την αξία του εγχώριου νομίσματος.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε πρόσφατα με το ιαπωνικό γεν που δέχθηκε πλήγμα από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το δολάριο ΗΠΑ εκτινάχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια κυρίως του 2022, καθώς η Fed προχώρησε σε αυστηρές αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτές οι διαφορές είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών υπό έλεγχο, αφού ένα ασθενέστερο νόμισμα μπορεί να είναι πληθωριστικό, καθώς αυξάνει το κόστος των εισαγόμενων αγαθών.

Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το κόστος δανεισμού σε δολάρια ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι ευκολότερες συνθήκες ρευστότητας για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Στην αγορά των ομολόγων, τα χαμηλότερα αμερικανικά επιτόκια ενδεχομένως να μειώσουν τη διαθέσιμη απόδοση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας έτσι άλλες αγορές σχετικά πιο ελκυστικές.