Ο CEO του Telegram, Pavel Durov, ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή messaging app θα αρχίσει πλέον να παραδίδει τις διευθύνσεις IP και τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών, αν αυτό ζητηθεί με νομικό αίτημα. Το Bloomberg, το οποίο ανέφερε πρώτο την αλλαγή πολιτικής, σημειώνει ότι το Telegram ήταν ιστορικά «διαβόητα μη ανταποκρινόμενο στα αιτήματα κατάργησης» και «συχνά αγνοούσε τα αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με ύποπτους εγκληματίες».

Η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από την εφαρμογή κάποιου μέτρου. Η Telegram έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί AI, καθώς και μια ομάδα συντονισμού από ανθρώπους, για να αφαιρεί το «προβληματικό» περιεχόμενο από τα αποτελέσματα αναζήτησης, δήλωσε ο Durov. Ο Durov ζήτησε επίσης από τους χρήστες να αναφέρουν ανασφαλές και παράνομο περιεχόμενο στην ομάδα, ώστε να το αφαιρέσουν.

Το κατά πόσο αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τη δημοτικότητα του Telegram σε όσους εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες (ή την ικανότητα των αρχών να τους διώξουν) παραμένει άγνωστο. Μπορεί οι διευθύνσεις IP και οι αριθμοί τηλεφώνου να είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό των δραστηριοτήτων των χρηστών αλλού, ωστόσο οι χρήστες του Telegram μπορούν να επιλέξουν διάφορα επίπεδα χαρακτηριστικών ανωνυμοποίησης, όπως η εξαφάνιση μηνυμάτων, η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ή η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας χωρίς κάρτα SIM. Οι Συχνές Ερωτήσεις της υπηρεσίας συνεχίζουν να καυχιούνται ότι «Μέχρι σήμερα, έχουμε αποκαλύψει 0 bytes μηνυμάτων χρηστών σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων».

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Pavel Durov συνελήφθη στη Γαλλία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Telegram και διατάχθηκε να παραμείνει εκεί. Ο ίδιος αρνείται αυτές τις κατηγορίες.