Άστατο συνεχίζει να είναι και σήμερα το σκηνικό του καιρού και όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι το φθινοπωρινές βροχές και καταιγίδες του Σεπτέμβριου θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε αρκετέ περιοχές της χώρας.

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα οι βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τόσο σήμερα, όσο και αύριο, Σάββατο (21/9). Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, τα εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο και το βράδυ στο βορειοδυτικό Αιγαίο.

Τη δικιά του πρόγνωση για τον καιρό σήμερα, αλλά και το σκηνικό των επόμενων ημερών έκανε ο Τάσος Αρνιακός μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

«Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και σήμερα. Περιμένουμε τώρα το πρωί κάποιες βροχές πρώτα στο Ιόνιο, το μεσημέρι και το απόγευμα πάλι στα ηπειρωτικά όπως και χθες, στο βόρειο Αιγαίο. Τα εντονότερα φαινόμενα μέχρι τις 10-11 το πρωί τα περιμένουμε στο Ιόνιο, ενώ το βράδυ στα βορειοδυτικά, δηλαδή γύρω από την Χαλκιδική, την Πιερία, στον Θερμαϊκό. Αυτές είναι οι περιοχές όπως θα εκδηλωθούν τα πιο έντονα φαινόμενα, όχι όμως ότι και στην Αττική δεν περιμένουμε βροχές, όπως και στη Θεσσαλονίκη από το μεσημέρι και το απόγευμα», είπε αρχικά.

Όσον αφορά τον καιρό των επόμενων ημερών ο κ. Αρνιακός επισήμανε τα εξής: «Και το Σάββατο (21/9) περιμένουμε άστατο καιρό στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στο Ιόνιο μέχρι το απόγευμα. Εκτός από τη Θράκη περιμένουμε κάποιες μπόρες στα ορεινά. Την Κυριακή (22/9) βελτιώνεται ο καιρός. Πιθανές βροχές περιμένουμε πάλι στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, το Ιόνιο και τις Σποράδες. Τη Δευτέρα (23/9) φαίνεται πως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τελείως. Θα έχουμε βελτιωμένο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα και άνοδο της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου και ίσως να τους ξεπερνάει».

Ωστόσο, όπως είπε, η καλοκαιρία δεν θα κρατήσει για πολύ αφού από το απόγευμα της Τρίτη έρχεται νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα φέρει νέες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη ο οποίος τόνισε ότι «και σήμερα θα είναι μια ημέρα με έντονη αστάθεια».

«Προς τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια βορειοδυτική Πελοπόννησο, περιμένουμε να έχουμε μέχρι και νωρίς το βράδυ να έχουμε περάσματα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πιο ανατολικά θα οργανωθούν και εκεί κάποιες καταιγίδες, στην ανατολική Χαλκιδική και στις Σποράδες θα βλέπουμε βροχές και καταιγίδες», είπε αρχικά.

«Είναι μία ημέρα σήμερα με έντονη αστάθεια που πρέπει να δείξουμε μία προσοχή, ενώ από αύριο θα περιοριστεί αυτή η αστάθεια καθώς οι βοριάδες θα δημιουργήσουν μια πιο ευσταθή ατμόσφαιρα», πρόσθεσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως είπε τον μεγαλύτερο όγκο νερού τον αναμένουμε προς τα πιο δυτικά τμήματα, προς τα παράλια της Πελοποννήσου και τη δυτική Στερεά, ενώ όπως είπε ενδέχεται οι καταιγίδες να φτάσουν προς τα βορειοδυτικά τμήματα της Κρήτης.

Στην Αττική, προς τα βόρεια βορειοδυτικά τμήματα προς το μεσημέρι να συναντήσουμε κάποιες μπόρες και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία κοντά στους 28 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Σάββατο (21/9), αν και η ημέρα θα ξεκινήσει με άστατο καιρό πάλι σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις θα δούμε ότι η αστάθεια θα αρχίσει να εκτονώνεται γιατί θα μπει ο βοριάς και πλέον η Κυριακή θα είναι μία ημέρα με πιο ήπιες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από τη Δευτέρα ανεβαίνει η θερμοκρασία, ωστόσο φαίνεται ότι από την επόμενη εβδομάδα κάποια στιγμή θα περάσει πάλι ένα κύμα φθινοπωρινής αστάθειας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗΚαιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο κυρίως τις πρωινές ώρες και στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο μέχρι το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως από τις προμεσημβρινές ώρες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗΚαιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚαιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια, όπου τις βραδινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες τοπικά 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗΚαιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚαιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-09-2024Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και το Ιόνιο ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι το απόγευμα.Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης) και στην Κρήτη.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 24 με 26 και τοπικά στη Θράκη τους 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (22/9)

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις. Στο Ιόνιο, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την Κρήτη νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (23/9)Βελτιωμένος προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και, κυρίως στα ορεινά, θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή όμβροι.Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το μεσημέρι.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (24/9)

Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες στα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.