Στη μεγαλύτερη επίθεση από τον πόλεμο του 2006 προχώρησε σήμερα το Ισραήλ στον Λίβανο αφήνοντας μέχρι στιγμής τουλάχιστον 274 νεκρούς ανάμεσά τους και δεκάδες γυναικόπαιδα.

Σκηνές που βλέπαμε να εκτυλίσσονται στη Γάζα τώρα επαναλαμβάνονται στον Λίβανο.

Τουλάχιστον 21 παιδιά σκοτώθηκαν το πρωί κατά τη διάρκεια των 800 επιθέσεων (νούμερο που έδωσε ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός).

«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη»

Πάνω από 100.000 άτομα αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο μετά το σφυροκόπημα του Ισραήλ.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου είπε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε τον κόσμο που εγκατέλειπε τις εστίες του αλλά και μονάδες υγειονομικών που έσπευδαν να βοηθήσουν.

Μετά το μακελειό, και ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απευθύνεται επίσημα στον «λιβανέζικο λαό» – ανεπίσημα στους συμμάχους του Τελ Αβίβ – επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Επίθεση στη Βηρυτό

Ο πόλεμος του Ισραήλ «δεν είναι μαζί σας. Είναι με τη Χεζμπολάχ», είπε ο Νετανιάχου.

«Για πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στα σαλόνια σας και πυραύλους στο γκαράζ σας», δήλωσε ο Νετανιάχου επαναλαμβάνοντας το «επιχείρημα» που έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον στη Γάζα για να δικαιολογήσει τις πρωτοφανείς επιθέσεις σε αμάχους.

Ο Νετανιάχου κάλεσε ακόμα τον λιβανέζικο πληθυσμό να λάβει «στα σοβαρά» τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση – κάτι που το υπουργείο Πληροφοριών του Λιβάνου χαρακτήρισε ως «ψυχολογικό πόλεμο».

Μπορεί ο Νετανιάχου να προσπαθεί να δείξει ότι ο πόλεμός του είναι με τη Χεζμπολάχ και όχι με τον Λίβανο, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας κατήγγειλε ότι το Τελ Αβίβ έχει καταρτίσει ένα «σχέδιο καταστροφής».

«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη των λιβανέζικων χωριών και πόλεων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μικάτι και ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσουν την επίθεση.