Δημιουργεί τη φάρμα του μέλλοντος, όπου οι έξυπνες τεχνολογίες γίνονται εργαλείο για την προστασία της υγείας και της ευζωίας των μικρών μηρυκαστικών ζώων, βοηθώντας τους κτηνοτρόφους να βελτιστοποιήσουν τα κέρδη της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης. Η Neurohive, start up από τη Θεσσαλονίκη, που δημιουργήθηκε το 2023 από δύο φίλους, τον Κωνσταντίνο Θεμιστοκλέους, κτηνίατρο και τον Ξενοφώντα Σπαφαρίδη, ηλεκτρολόγο μηχανικό, έχει αναπτύξει μια λύση παρακολούθησης των μικρών μηρυκαστικών ζώων 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα με αυτοματοποιημένο τρόπο.   

Με την αξιοποίηση αισθητήρων, τεχνολογίας νέφους, ενός ειδικού αλγόριθμου αξιολόγησης κινδύνου και μιας φιλικής προς τον χρήστη εφαρμογής για το κινητό, οι κτηνοτρόφοι ανιχνεύουν εγκαίρως τις ασθένειες των ζώων, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες της παραγωγής, μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας και αυξάνοντας το κέρδος τους. Παράλληλα, εξοικονομούν χρόνο και κόστος εργασίας, ενώ, εκτός από τη βελτίωση της υγείας των ζώων τους, βελτιώνουν και την ποιότητα της δικής τους ζωής.

Οι αισθητήρες τοποθετούνται στα ζώα, μετρώντας δείκτες υγείας και ευζωίας, αλλά και στον χώρο διαβίωσής τους, μετρώντας μεταβλητές όπως η θερμοκρασία ή η υγρασία. Μέσω ειδικού λογισμικού γίνεται στη συνέχεια η διαχείριση των δεδομένων μέχρι να φτάσουν ως ειδοποιήσεις στην εφαρμογή που έχει στο κινητό του ο κτηνοτρόφος. Το πρότζεκτ της «Έξυπνης Φάρμας» σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των κτηνοτρόφων. Άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Θεμιστοκλέους είναι κτηνίατρος με διδακτορικό από την Κλινική Παραγωγικών Ζώων του ΑΠΘ, συνεργάζεται με κτηνοτρόφους και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Μαζί με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Ξενοφώντα Σπαφαρίδη, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής ομάδας developers σε αμερικανική start up του τομέα της Υγείας, εργάζονται επί του πεδίου, αναπτύσσοντας τις λύσεις τους κάθε άλλο παρά αποστειρωμένα. Μάλιστα, προσφέρουν και υπηρεσίες συμβουλευτικής στην κτηνοτροφία ακριβείας, οι οποίες τους τροφοδοτούν και με το απαραίτητο feedback για τις τεχνολογίες τους.

Η έμφαση στα μικρά μηρυκαστικά ζώα
 
Η Neurohive δεν εστιάζει τυχαία στην εκτροφή των μικρών μηρυκαστικών ζώων, κυρίως των αιγών και των προβάτων, καθώς θεωρεί πως αποτελούν έναν πιο ταυτοτικό πληθυσμό ζώων για τη χώρα μας, ο οποίος μάλιστα είναι και πολύ μεγάλος.
Αυτή την περίοδο η start up έχει τεστάρει τον πιλότο που ανέπτυξε, ενώ σχεδιάζει να έχει έτοιμο το MVP της στις αρχές του 2025. Ενδιαφέρεται δε ιδιαίτερα και για το εξωτερικό, καθώς θεωρεί ότι η λύση της μπορεί να βρει εφαρμογή στις ξένες αγορές.   

«Στη Neurohive οραματιζόμαστε την εκτροφή μικρών μηρυκαστικών του μέλλοντος. Σε καθημερινή συνεργασία με τους κτηνοτρόφους στοχεύουμε στη διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων, στη βελτίωση της αποδοτικότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στη διευκόλυνση της ζωής των κτηνοτρόφων» εξηγεί, προσθέτοντας πως στόχος είναι η κτηνοτροφία ακριβείας, όπου ο κτηνοτρόφος μπορεί να πάρει αποφάσεις ακριβείας για το ζωικό του κεφάλαιο με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του.

Το όνομα Neurohive κρύβει πίσω του έναν ευφάνταστο συμβολισμό. Συνδυάζει τα νευρωνικά δίκτυα, τα οποία αξιοποιούν οι δύο συνεργάτες για την ανάλυση δεδομένων, αλλά και την κυψέλη (hive), μια βιολογική δομή πολύ ιδιαίτερη, με άριστη  διαχείριση της πληροφορίας. Και μπορεί η start up να μην ασχολείται με τις… μέλισσες, αλλά έχει εμπνευστεί από αυτές.