Το ντόμινο ΑΣΠΙΔΑ – Αποστασία την Κυριακή με το Documento στο HotDoc.History

Δεν γίνεται να καταλάβουμε τη δικτατορία χωρίς την Αποστασία. Και είναι αδύνατο να αντιληφθούμε την Αποστασία χωρίς να προστρέξουμε στη σκευωρία για τον ΑΣΠΙΔΑ. Ήταν τα τρία τελευταία τουβλάκια στο ντόμινο του ολέθρου.

Ξαναδίνουμε λοιπόν στην κυκλοφορία το βιβλίο του HotDoc.History νο 115 μαζί με το Documento την Κυριακή 7 Ιουλίου. Ένα ιστορικό αφιέρωμα 100 σελίδων για το πώς μεθοδεύτηκε η σκευωρία για τον ΑΣΠΙΔΑ στην Κύπρο την άνοιξη του 1965. Πώς αναπαράχθηκε στον έξαλλο ελλαδικό δεξιό Τύπο και όσους θεωρούσαν εαυτούς «νόμιμους ιδιοκτήτες» του στρατού και της χώρας.

Όταν η τρίτη κυβέρνηση Αποστατών πήρε ψήφο εμπιστοσύνης –μέσα σε κλίμα εκβιασμού και εξαγοράς– τον Σεπτέμβριο του ’65, έχει δρομολογηθεί η δικαστική παραπομπή 28 αξιωματικών. Παρότι ο ανακριτής Σίμος είχε κρίνει την υπόθεση ελάσσονος σημασίας και μάλλον συντεχνιακού χαρακτήρα.

Η δίκη-παρωδία άρχισε στις 14 Νοεμβρίου 1966 ενώ η τελευταία κυβέρνηση Αποστατών έχει παραδώσει πλέον σε άλλη κυβέρνηση, προϊόν του συμβιβασμού Γ. Παπανδρέου – Παν. Κανελλόπουλου. Ως μάρτυρες κατηγορίας θα παρελάσουν πρόσωπα σαν τον παλιό Χίτη Γρίβα, τον Σαμψών, τον μετέπειτα αρχιβασανιστή Θεοφιλογιαννάκο, τους χουντικούς Καρύδα, Σκαρμαλιωράκη, Στειακάκη κ.ά. και τον προφυλακισμένο μαστροπό Λαλάκη.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1967 ο εισαγγελέας ζήτησε άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Παπανδρέου σαν «αρχηγού του ΑΣΠΙΔΑ». Στις 16 Μαρτίου 1967 εκδίδεται η απόφαση του στρατοδικείου με βαριές καταδίκες για τους αξιωματικούς. Στις 21 Απριλίου κατέβηκαν τα τανκς των αληθινών συνωμοτών.

Διαβάστε επίσης:
Μήνυση κατά Θεοδωρικάκου: Μοίραζε πόστα σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για να τον καλύψουν
Ξηλώνεται η παντοκρατορία Μητσοτάκη
Ανάρτηση Κασσελάκη με νόημα: Οι προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας κατάφεραν να δείξουν τον δρόμο
Αμετανότητος! Από Βρυξέλλες… Πάπιγκο με το πρωθυπουργικό ο Κυριάκος – Η χώρα στις φλόγες και ο ΠΘ δροσιζόταν (Photos)
Ο ΣΥΡΙΖΑ της… κρίσης
Τσεκούρι από τον Σεπτέμβριο στα επιδόματα ανεργίας – Η κυβέρνηση βάζει φωτιά σε ένα από τα τελευταία μετερίζια του κοινωνικού κράτους
Euro 2024: Ισπανική παράσταση, οι Ιβηρες σκόρπισαν 4-1 την Γεωργία και πέρασαν στους «8» (Videos)
Φωτιές: Η εικόνα σε Σταμάτα και Κερατέα – Νεκρός από ανακοπή 45χρονος – Πού θα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Καιρός: «38άρια» στα ηπειρωτικά – Μικρή εξασθένιση των ανέμων