Ο ιδιοκτήτης της θαλαμηγού μίσθωσε το αεροσκάφος για να φύγουν άρον άρον, μόλις σε δύο ώρες, οι ολιγάρχες από το Καζακστάν – Τι αναφέρεται στη δικογραφία
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Υπήρχαν όμως και δύο παραπλέοντα σκάφη -μια θαλαμηγός και ένα φουσκωτό- τα οποία αρχικά δεν είχαν οπτική επαφή με το «Περσεφόνη». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες από τους επιβαίνοντες στα σκάφη αυτά, άκουσαν περίπου 15 δυνατούς ήχους που έμοιαζαν με κροτίδες ή βεγγαλικά, είδαν λάμψεις και στη συνέχεια αντιλήφθηκαν ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στη νησί. Ετσι έσπευσαν προς τα εκεί αποκτώντας οπτική επαφή με το «Περσεφόνη».
Είδαν λοιπόν το βοηθητικό σκάφος της θαλαμηγού να πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς τη μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου, ενώ η φωτιά προχωρούσε με ταχύτητα και ειδοποίησαν αμέσως το Λιμενικό για τις εξελίξεις. Το ίδιο είχε πράξει, όπως είπε στην απολογία του, και ο καπετάνιος του «Περσεφόνη», το οποίο αναχώρησε από το σημείο μόλις ολοκληρώθηκαν τα δρομολόγια του tender.
Οταν ελλιμενίστηκε στη Βουλιαγμένη, γύρω στις 11 το πρωί του περασμένου Σαββάτου, εμφανίστηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής και συνέλαβαν το πλήρωμά του, ενώ πήραν και τις προφορικές καταθέσεις-παρωδία από τους Καζακστανούς. Δύο ώρες αργότερα, ενημερώθηκε η εισαγγελέας Πειραιά, αλλά οι επιβάτες ήταν ήδη στον αέρα για το Αλμάτι.
Στο έγγραφο επάνω η εισαγγελέας Πειραιά αναφέρει τα τρία σκοτεινά σημεία στην έρευνα για τη φωτιά στην Υδρα. Πρόκειται για την καθυστέρηση στην ενημέρωσή της, την άδεια απόπλου από το Λιμεναρχείο Υδρας και τη χορήγηση άδειας αναχώρησης στους ολιγάρχες. Εξίσου σκοτεινό σημείο είναι γιατί δεν βρέθηκαν τα πειστήρια του εγκλήματος στην πρώτη αυτοψία στο σημείο του εμπρησμού
Το Διαβιβαστικό της ΔΑΕΕ
H Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής διαβίβασε την επόμενη μέρα στην Εισαγγελία τη δικογραφία που είχε σχηματίσει για τη φωτιά στην Υδρα, που είχε αντιμετωπιστεί αφού χρειάστηκαν να φτάσουν οι δυνάμεις -πυροσβέστες και εθελοντές- με πλοιάριο στο σημείο.
Στη δικογραφία της ΔΑΕΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η πυρκαγιά θεωρείται ότι οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια από σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή του όρμου του Αγίου Νικολάου από ρίψη κροτίδας ή βεγγαλικού ή άλλου αντικειμένου που προκάλεσε λάμψη και κρότο, με την ονομασία “Περσεφόνη Ι – Persefoni I” σημαίας Μάλτας με ΙΜΟ9636515, πλοιoκτησίας της εταιρείας Salamina Yahting Limited, με έδρα στη Βαλέτα της Μάλτας. Επισημαίνεται ότι κατά τη διενέργεια της αυτοψίας στον χώρο της έναρξης της πυρκαγιάς και γύρω από αυτόν δεν διέρχονταν ηλεκτροφόρα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ούτε βρέθηκαν εργασίας κοπής ή καύσης κλαδεμάτων».
Από το απόσπασμα συνάγεται ότι είχε ήδη πραγματοποιηθεί αυτοψία στον χώρο χωρίς να βρεθούν τα υπολείμματα κροτίδων που εντοπίστηκαν τρεις ημέρες αργότερα. Στο Διαβιβαστικό της η Πυροσβεστική είχε βασιστεί στις μαρτυρίες από τα δύο παραπλέοντα σκάφη, ενώ η έρευνα είχε περιοριστεί στη μακροσκοπική εικόνα της πυρκαγιάς, ώστε να αποκλειστεί ότι θα μπορούσε να είχε προκληθεί από ηλεκτροφόρα καλώδια.
Η πραγματική έρευνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με αίτημα της εισαγγελέως – κι ενώ τα μέλη του πληρώματος είχαν οδηγηθεί στην Εισαγγελία για τις απολογίες τους. Τα στελέχη της ΔΑΕΕ έκαναν τη δεύτερη φορά λεπτομερή έλεγχο και βρήκαν ότι η αρχική εστία ήταν πολύ κοντά στην παραλία του Αγίου Νικολάου, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν βρει και τα υπολείμματα των 15 κροτίδων.
Αυτό το τελευταίο εύρημα έδεσε την κατηγορία για εμπρησμό, με την απόφαση για την προφυλάκιση του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου να ανακοινώνεται τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, καθώς οι απολογίες των μελών του πληρώματος δεν ξεκίνησαν παρά αργά το μεσημέρι εν αναμονή των αποτελεσμάτων της δεύτερης αυτοψίας.
Παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το πλήρωμα του «Περσεφόνη» δηλώνει άγνοια για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, από τη διαχειρίστρια εταιρεία υπήρξε ενημέρωση ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ναύλωσης του σκάφους, όπως με τους ολιγάρχες από το Καζακστάν, είναι στη διακριτική ευχέρεια του καπετάνιου να οργανώσει τέτοιου είδους γιορτές, με έξτρα χρέωση για τους πελάτες, που δαπανούν 250.000 ευρώ για κρουαζιέρα μιας εβδομάδας με το 53 μέτρων «Περσεφόνη» που διαθέτει 13μελές πλήρωμα.
Απόσπασμα από τη δικογραφία
Η εσωτερική έρευνα
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά έστειλε στις 26 Ιουνίου αίτημα διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας για το Λιμεναρχείο της Υδρας και τους προανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί γιατί υπήρξε η παράλειψη ενημέρωσής της ήδη από τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής για τη φωτιά στην Υδρα και την εμπλοκή του «Περσεφόνη»
Παράλληλα, επιθυμεί να διερευνηθεί γιατί το Λιμεναρχείο του νησιού έδωσε άδεια απόπλου στο σκάφος λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και δεν το δέσμευσε ώστε να γίνει άμεση έρευνα σε αυτό, καθώς, όπως σημειώνει, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής του στην υπόθεση. Επίσης, ζητά τη διερεύνηση του πώς δόθηκε άδεια αναχώρησης στους 10 Καζακστανούς -8 ενήλικες και δύο ανήλικους- χωρίς καν να ληφθούν ένορκες καταθέσεις από αυτούς.
Ειδήσεις σήμερα:
Εφιάλτης για 26χρονη στην Αγία Βαρβάρα: Της πέρασε θηλιά ο πρώην της και πήγε να την πνίξει μπροστά στο παιδί τους
Μητσοτάκης για φωτιές: Απαιτείται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, ευχαριστώ τα στελέχη της πρώτης γραμμής
«Σοκ, γαλλική τραγωδία, μπούμερανγκ στον Μακρόν» – Πώς υποδέχτηκε ο γαλλικός Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών

Content snippet: CookieBar