Στην τακτική “ουδέν σχόλιον” επιμένει επισήμως το Μαξίμου, αν και στη Νέα Δημοκρατία ακόμη είναι ταραγμένα τα νερά από την παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως σε Καραμανλή – Σαμαρά, ο Π. Μαρινάκης δήλωσε “δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών”, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη επιτέθηκε στον Μεσσήνιο αιώνιο αντίπαλό της.

Καθώς για χθες δεν είχε προγραμματιστεί τελικά briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέλαβε να περάσει τη γραμμή με συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ. “Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του κόμματος”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Έσπευσε δε να προσθέσει ότι θεωρεί πως τον κόσμο τον ενδιαφέρει περισσότερο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν εκείνη την ώρα το Λαϊκό Νοσοκομείο. Σημειωτέον ότι η επίσκεψη ήταν αιφνιδιαστική, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην εκδήλωση στην οποία μιλούσαν Καραμανλής – Σαμαράς να αναχωρήσει άρον άρον. Σημειωτέον, επίσης, ότι σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Υγείας.

Ο δε κ. Γεωργιάδης χθες, αφού δήλωσε ότι Καραμανλής – Σαμαράς έχουν ελευθερία λόγου και μπορούν να λένε τις απόψεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τις σχολιάζει, χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση σχετικά με το εάν η ΝΔ έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και εκτίμησε πως “εάν η κυβέρνηση στα επόμενα τρία χρόνια θητείας λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.” 

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του Economist όρισε τη βελτίωση της υγείας ως μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με τη μείωση του κόστους ζωής και την αύξηση των μισθών. Απαντώντας δε εμμέσως σε Καραμανλή- Σαμαρά διαμήνυσε ότι παίρνει σοβαρά το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά επέμεινε στη στρατηγική της διεύρυνσης και στη συνέχιση μεταρρυθμίσεων ακόμη και εάν προκαλούν αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε εξάλλου πως στις ευρωεκλογές δεν άλλαξε το πολιτικό σκηνικό, ενώ ο κ. Σαμαράς προχθές είχε εκφράσει την άποψη ότι πλέον διαμορφώνονται τρεις πόλοι, η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά και η άκρα δεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε επίσης τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ.Καραμανλή ως προς το κατά πόσον οι ευρωεκλογές συνολικά στην Ευρώπη υπήρξαν μία καταδίκη του πολιτικού συστήματος, επικαλούμενος ότι τα κόμματα του κέντρου (ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) έχουν την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.

Αν και ο πρωθυπουργός επέλεξε μόνο να απαντήσει εμμέσως, πλαγίως και σε χαμηλούς τόνους, η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε ευθέως και συγκεκριμένα στον κ. Σαμαρά. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο Μεσσήνιος πολιτικός είναι βέβαια ορκισμένοι πολιτικοί εχθροί, καθώς όχι μόνο είχαν βρεθεί αντιμέτωποι για την ηγεσία το 2009, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε διαγράψει την κ.Μπακογιάννη από τη ΝΔ το 2010 για να τη φέρει πίσω μετά το 18% στις εκλογές του Μαΐου 2012.

Όμως η κ.Μπακογιάννη εκφράζει και ένα γενικότερο κλίμα στο μητσοτακικό στρατόπεδο, όπου επικρατεί οργή κυρίως για την επιθετική παρέμβαση Σαμαρά. Το κλίμα αυτό έχει αποτυπωθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να λείπουν και τα κακεντρεχή σχόλια και για τον κ.Καραμανλή. Το γεγονός όμως ότι ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό, χωρίς να κρύβει και την προσωπική του δυσαρέσκεια για τον παραγκωνισμό του, προκάλεσε το μεγαλύτερο εκνευρισμό.

“Νομίζω ότι ο κύριος Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία. Ότι «εγώ ήμουν εκεί και δεν ήταν οι βουλευτές κλπ και δεν με παίζουν…», περίπου αυτό ήταν το μήνυμα που κατάλαβα εγώ από τον κ. Σαμαρά. Το να πεις για τη ΝΔ του 41% την πιο φοβική ΝΔ όταν έχει περάσει η ΝΔ στο 18% επί Σαμαρά… Υπάρχει ένα μέτρο πάντα σε αυτά που λες”, σχολίασε αιχμηρά η κ.Μπακογιάννη (ΣΚΑΪ).

Δήλωσε μάλιστα ότι της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως στην πρώτη γραμμή στην εκδήλωση βρισκόταν η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ενώ από το βήμα ο κ.Σαμαράς αναφερόταν μεταξύ άλλων και στην υπόθεση Novartis.

Τις προσκλήσεις για την εκδήλωση βέβαια έστελνε επισήμως ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη, καθώς τυπικά επρόκειτο για παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή”, αν και ουσιαστικά εξελίχθηκε σε εσωκομματικό γεγονός για τη ΝΔ.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο άπαντες περιμένουν τώρα τα επόμενα βήματα Σαμαρά: Εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα πάει καλοκαιρινές διακοπές και θα δώσει… ραντεβού για το φθινόπωρο ή εάν θα “πυροβολήσει” ξανά. Με ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η σημερινή συνέντευξη του διευθυντή του γραφείου τύπου του κ.Σαμαρά, Νίκου Τσιούτσια, στα Παραπολιτικά FM.