Η ΕΜΥ προχώρησε στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (2/7), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο με το οποίο προειδοποιούσε για έντονα φαινόμενα εν μέσω καλοκαιριού ενώ εφιστούσε την προσοχή και για την μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Σημειώνεται πως εντός του Σαββατοκύριακου ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει πως:

Ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από το μεσημέρι της Τέταρτης (3/7) έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (4/7) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Τετάρτη (03-07-24)

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική).

β. Στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες.

γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

⚠️ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ- ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Τετάρτη (03-07-24)
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των… pic.twitter.com/tQ2W95O3li
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 2, 2024

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτησή του στο Facebook εφιστά την προσοχή στους λουόμενους ενόψει διημέρου κακοκαιρίας με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά: 

«Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς είναι λίγες και η μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος , όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα.

Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ. Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.

Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000 ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στην χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων.

Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει».

🌩️🌩️ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
✅Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα στους κόλπους της Βόρειας… pic.twitter.com/wG8tXJqQXx
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 2, 2024

Στη νέα μεταβολή του καιρού που αναμένεται το επόμενο διήμερο, αναφέρεται στην τελευταία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο μετεωρολόγος του Open απαριθμεί τις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ, όπως αναφέρει, η αστάθεια θα υποχωρήσει από την Παρασκευή (5/7), όπου το σκηνικό θα αρχίσει να θυμίζει και πάλι καλοκαίρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνδυαστεί με ισχυρούς ανέμους, αυξάνοντας ξανά τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΤΟ “ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ” ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΙΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Μια εικόνα χίλιες λέξεις… Ο έντονα άστατος καιρός φαίνεται να εστιάζεται προς τα ανατολικά και βόρεια κι έτσι περιοχές όπως η Μακεδονία, πρόσκαιρα η Ήπειρος, η Θράκη, η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η κεντρική και βόρεια Εύβοια, το δυτικό και βόρειο Αιγαίο, αλλά και η κεντρική – βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για εκδήλωση τοπικά έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Από Παρασκευή η αστάθεια υποχωρεί και παραδίδει τη σκυτάλη στη ζέστη, στους βοριάδες – μελτέμια και άρα στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.
Όμορφο βράδυ σε όλες και όλους!».