Στις υψηλότερες θέσεις των προσβάσιμων προορισμών για ΑμεΑ παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα.

Μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες είναι η προσβασιμότητα ατόμων ΑμέΑ στη θάλασσα μέσω του μηχανήματος Seatrac, που τα τελευταία χρόνια συναντάμε και στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 220 και στην Αιτωλοακαρνανία σε Τουρλίδα, Αστακό, Αμφιλοχία και άλλες περιοχές.

Μέσω του σχετικού site, seatrac.gr, μπορεί ο καθένας να δει ποιες παραλίες διαθέτουν και ποια μηχανήματα είναι λειτουργικά. Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν ανενεργά ακόμη σημεία στη Βόνιτσα (Ακτιο), στην Πάλαιρο και τη Ναύπακτο. Όπως και στις γειτονικές παραλίες της Χιλιαδούς και του Μοναστηρακίου.

Αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα σε λειτουργία είναι μόνο  ένα, αυτό στην Τουρλίδα Μεσολογγίου. Κάτι που αποτυπώνεται και στον χάρτη παραπάνω, στην ιστοσελίδα seatrac.gr Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν δύο ακόμη seatrac σε λειτουργία, αυτό στην κεντρική παραλία του Αστακού και ένα ακόμη στην δυτική παραλία στην Αμφιλοχία.

Υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθεί και ένα ακόμη, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί το σημείο.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας της Μαρίας Σαλμά στην αντιπεριφέρεια είχαν δοθεί τρία seatrac, όμως κάποια από φθορές χρειάζονταν αντικατάσταση. Να σημειωθεί πως κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες για ανεγκέφαλους πολίτες που προκαλούν ζημιές στις ράμπες και καταστρέφουν τις συγκεκριμένες υποδομές.

Την σημασία τους μπορεί κάποιος να την αντιληφθεί από μία και μόνο ιστορία. Πρόσφατα στην Τουρλίδα του Μεσολογγίου Γερμανός τουρίστας με αναπηρία, είχε να μπει σε θάλασσα πέντε χρόνια και με το συγκεκριμένο μηχάνημα απόλαυσε το μπάνιο του:

Χρ. Θεοδωρόπουλος