Αλλάζει από σήμερα Τετάρτη το σκηνικό του καιρού, καθώς ο συνεχιζόμενος καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες δίνουν τη θέση τους σε έντονα καιρικά φαινόμενα, που θα διαρκέσουν μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04/07), με την ΕΜΥ να εκδίδει Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού.

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ. Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Το πρωί της Τετάρτης η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Τρίτη (02/07), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 02-07-24/1200 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από Τέταρτη (03/07/24) μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική).
β. Στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες.
γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

⚠️ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ- ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Τετάρτη (03-07-24)
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των… pic.twitter.com/tQ2W95O3li— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 2, 2024

Σε άλλη ανάρτησή του μάλιστα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εστιάζει στη μεγάλη συχνότητα κεραυνών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος, όπου τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα.

🌩️🌩️ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
✅Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα στους κόλπους της Βόρειας… pic.twitter.com/wG8tXJqQXx— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 2, 2024

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από αυξημένη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως τη Χαλκιδική), τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματά της), τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 5, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 32 και κατά τόπους τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32 με 35 βαθμούς και την νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 έως 5 και στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα δυτικά.

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα δυτικά.