“Persona non grata” στην Τουρκία και απέλαση χωρίς (προφανή) λόγο. Τον τελευταίο καιρό έχουν απελαθεί από τις αρχές της γειτονικής χώρας κι άλλοι Έλληνες επιστήμονες 

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον Εβρίτη ιστορικό και δημοσιογράφο Νίκο Πετρίδη, τα ξημερώματα του Σαββάτου 29 Ιουνίου 2024 στην τουρκική πλευρά των συνόρων της χώρας μας. Συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης ταξίδευε στην Τουρκία με προορισμό τον Πόντο και τον Καύκασο. Κατά τον έλεγχο στα τουρκικά σύνορα στα Ύψαλα, η αστυνομία της γειτονικής χώρας δεν του επέτρεψε την είσοδο, αφού στο σύστημα ασφαλείας χαρακτηρίζονταν ως “ανεπιθύμητος”.

Έτσι, όπως πληροφορούμαστε από την δημόσια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook (σ.σ.: με έντονο προσωπικό και συναισθηματικό ύφος), συνοδευόμενη από βίντεο της επιστροφής μέσα από το περιπολικό: «Ξημερώματα Σαββάτου, 29 Ιουνίου 2024… Γέφυρα Έβρου, ελληνοτουρκικά σύνορα… “Persona non grata”, απέλαση, μεταφορά με περιπολικό πίσω στην Ελλάδα και παράδοση στις ελληνικές αρχές… Πόρνη ιστορία… Ακριβώς 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των προγόνων μου από τον Πόντο, 25 Ιουνίου 1924… Σε γνωρίζω από την κόψη…».

Να σημειώσουμε πως ο Νίκος Πετρίδης έχει πραγματοποιήσει επί σειρά ετών έρευνα και καταγραφές σε όλη την Μικρά Ασία, κατά το διάστημα διαμονής του στην γειτονική χώρα, όπου και εργαζόταν. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, διέθετε άδεια παραμονής και εργασίας, τουρκική ταυτότητα αλλοδαπού, ενώ το ποινικό του μητρώο και στην Τουρκία είναι λευκό.

Επίσης, η περίπτωση της περιπέτειας του κ. Πετρίδη δεν είναι η μοναδική, αφού κατά τακτά διαστήματα τον τελευταίο καιρό έχουν απελαθεί από τις αρχές της γειτονικής χώρας κι άλλοι Έλληνες επιστήμονες (καθηγητές πανεπιστημίων, ιστορικοί, γλωσσολόγοι κ.ά.) που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα.