Πρωτιά για την παράταξη του σερ Κιρ Στάρμερ και νίκη των Εργατικών μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, δείχνουν τα exit polls, όπως εξάλλου αναμενόταν βάσει των δημοσκοπήσεων, για τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BBC δίνουν στους Εργατικούς του Στάρμερ 410 έδρες, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ με 131 έδρες και τρίτοι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 61 βουλευτές.

Πρόκειται για μια ήττα χωρίς προηγούμενο για τους Συντηρητικούς, την ώρα που οι Εργατικοί πρόκειται να σημειώσουν μια συντριπτική νίκη, με τον Κιρ Στάρμερ να εκλέγεται νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, με 410 έδρες, εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία με εύρος 85 βουλευτών.

Οι 131 βουλευτές που θα εκλέξουν αν επαληθευθούν τα exit polls οι Συντηρητικοί αποτελούν τον χαμηλότερο αριθμό τους στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

Τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 61 έδρες ενώ το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ ακολουθεί με 13 βουλευτές.

Εξαιρετικά αποδυναμωμένο είναι το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP με 10 έδρες και οι Πράσινοι με δύο βουλευτές.

The Labour Party is set to win a UK general election landslide with a majority of 170, according to an exit poll for the BBC, ITV and Sky
Follow #BBCElection live: https://t.co/h6HN8qnX74 pic.twitter.com/mY9ewPiM1u
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 4, 2024

Οι κάλπες έκλεισαν στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (10 μ.μ. τοπική ώρα) ωστόσο, θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανέρχεται περίπου στο 67%, ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, το ποσοστό αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε αρνητικά ούτε θετικά τις δημοσκοπήσεις, αλλά πιθανότατα θα τις επαληθεύσει.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, πιθανόν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Να περιορίσουν το εύρος της ήττας τους.

«Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ σήμερα Παρασκευή.

Είναι οι πρώτες γενικές εκλογές στη Βρετανία στις οποίες οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Και είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται Ιούλιο μήνα, από το μακρινό 1945.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ο βασιλιάς Κάρολος ζητά από τον ηγέτη του κόμματος με τους περισσότερους βουλευτές να σχηματίσει κυβέρνηση.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να εκλέξουν 650 βουλευτές, ενώ το πρώτο κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 326 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν να γίνουν εκλογές καλοκαίρι πάνω από 100 χρόνια. Οι δημοσκόποι αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες ανίχνευσαν έναν εφησυχασμό στους πολίτες, επειδή ακριβώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σαρωτική νίκη των Εργατικών.

Αν ο απερχόμενος, όπως όλα δείχνουν, πρωθυπουργός και πρόεδρος των Συντηρητικών Ρίσι Σούνακ χάσει την έδρα του, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος κάποιος άλλος.

Πολλά ηχηρά ονόματα αυτή τη στιγμή που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να χάσουν την έδρα τους.