Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024, 10:01 πμ

Χαμός προκλήθηκε στη Βουλή από τις αναφορές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου για την αμοιβή ύψους 30 εκ. ευρώ, που όπως υποστήριξε, έλαβε ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Παύλος Σαράκης για νομικές υπηρεσίες που πρόσφερε για την υπόθεση Νοβάρτις. «Εμένα όποτε έβλεπα κάποιον άνθρωπο να παρεκκλίνει από το εθνικό ιδεώδες, την εθνική γραμμή, ειδικά στην Ελληνική Λύση, του παίρναμε το κεφάλι και τον στέλναμε στον αγύριστο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΣτΕ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε; Για τη Νοβάρτις; Οι Αμερικανοί πήραν ήδη 350 εκ, η Ελλάδα τι πήρε; Ο δικηγόρος που ήταν εκεί πήρε τα 30 εκ. μαζί με τους προστατευόμενους μάρτυρες, η Αμερική πήρε 350 εκ ευρώ. Και η Ελλάς τίποτα»;

Και σε αυτό το σημείο κληθείς να διευκρινίσει σε ποιον βουλευτή αναφέρεται, απάντησε, «Αν θέλετε και το όνομα του δικηγόρου, είναι ο κ. Σαράκης, το έμαθα προχθές ότι πήρε 30 εκ ευρώ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε και πήρε τον λόγο στη συνέχεια για να τονίσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος έκανε απλά μια νύξη και δεν προέβη σε καταγγελία σε βάρος του Παύλου Σαράκη. «Το σύστημα στις ΗΠΑ επιβραβεύει μάρτυρες σε υποθέσεις όπως η Novartis που το αμερικανικό δημόσιο βγαίνει κερδισμένο και μέρος της αμοιβής πηγαίνει στον δικηγόρο αυτών».

Έντονη αντίδραση του Παύλου Σαράκη Την έντονη αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Σαράκη προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Βελόπουλου, που ζήτησε και πήρε τον λόγο επί προσωπικού, για να αποσαφηνίσει κάποια πράγματα, αναφέροντας, «Η αμοιβή που έλαβα για τις νομικές μου υπηρεσίες για την πολύκροτη υπόθεση Νοβάρτις είναι εκείνη και αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από την πολυεθνική εταιρία Νοβάρτις για αθέμιτες πρακτικές. Θα πρέπει να γνωρίζουν και οι συνάδελφοι μου και η ελληνική κοινωνία ότι τα χρήματα αυτά έχουν δηλωθεί στις ελληνικές αρχές φορολογούνται κανονικότατα και έχω αποδώσει και θα αποδώσω εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή επιστρέφω στους έλληνες πολίτες εκατομμύρια ευρώ» για να καταλήξει, «Είμαι υπερήφανος που εισέρχομαι στην πολιτική οικονομικά αυτοδύναμος. Και αν κάποιους αυτό ενοχλεί λυπάμαι πάρα πολύ για αυτούς. Εγώ εισήλθα στην πολιτική σκηνή όντας οικονομικά αυτοδύναμος, ώστε να έχω την ελευθερία της έκφρασης και της άποψης. Λυπάμαι, αν εξαιτίας αυτού του λόγου πικραίνεται ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος. Αν θέλετε οποιαδήποτε συζήτηση για την υπόθεση της Νοβάρτις στην αμερικανική δικαιοσύνη και μη συγχέετε την υπόθεση αυτή στην ελληνική δικαιοσύνη όποτε θέλετε είμαι έτοιμος να την κάνουμε. Αν αντέχετε πολύ ευχαρίστως».