Ανομβρία, ξηρασία, λειψυδρία και κλιματική κρίση είναι κάποιες από τις λέξεις που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα, ειδικά το καλοκαίρι, κατοίκων του δήμου Αγρινίου.

Στον δήμο Αγρινίου τέθηκε το ζήτημα με τα Σιδηρά Παρακαμπυλίων. «Η πηγή των Σιδήρων στέρεψε. Μαζεύουν νερό μία ώρα την ημέρα και το μοιράζουν. Προχωρήσαμε στην λύση να γίνει έργο από την ΔΕΥΑ, με νέα πηγή για να υδροδοτηθεί και ο Ψηλόβραχος και τα Σίδηρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», αναφέρθηκε σχετικά στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η μεγάλη εικόνα στον δήμο Αγρινίου δείχνει πως κάποιο συστηματικό πρόβλημα με την λειψυδρία  μη διαχειρίσιμο, δεν υπάρχει. Υπάρχουν σαφώς όμως, κάποια τοπικά ζητήματα που ο δήμος γνωρίζει τα αίτια και προχωρά σε ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν.

Σχετικά με την υδροδότηση των οικισμών που τροφοδοτούνται από τον κεντρικό  δίκτυο, η τροφοδοσία του Αχελώου είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο ενώ η τροφοδοσία από την Τριχωνίδα είναι επίσης σε καλό, όχι όμως στα επίπεδα του Αχελώου.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν κοινά σημεία που έχουν να κάνουν με την υπερκατανάλωση – υδροκλοπή  για χρήση πέραν την προσωπικής, δηλαδή το νερό ύδρευσης να χρησιμοποιείται για την άρδευση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κάποιες μικρές κοινότητες επηρεάζονται περισσότερο από τις ενέργειες αυτές. Από την πλευρά του ο δήμος επιχειρεί με ελέγχους, πρόστιμα και συστάσεις να ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους προβλήματα και σε δεύτερη φάση επιχειρεί να σχεδιάσει κάποια έργα διαχείρισης των συστημάτων αυτά. Κάποια είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ για την περίπτωση στα Σιδηρά περιμένουν τελική έγκριση ώστε να δρομολογηθεί εναλλακτική λύση.

Σε ορεινούς οικισμούς του δήμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις διαθέσιμες πηγές και τις γεωτρήσεις. Κάποιες πηγές έχουν στερέψει με τις τοπικές κοινωνίες να ανησυχούν. Η ανομβρία, η κλιματική κρίση και σε κάποιες περιπτώσεις η άσκοπη χρήση έχουν επηρεάσει σημαντικά φυσικές πηγές και όλα δείχνουν πως το πρόβλημα θα οξυνθεί στο εγγύς μέλλον.

«Είμαστε σε διαδικασία ώστε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης περιοχών. Γνωρίζουμε το πρόβλημα και με όλους τους διαθέσιμους πόρους δρομολογούμε παρεμβάσεις», σχολιάζουν πηγές της ΔΕΥΑ Αγρινίου για το ζήτημα και ζητούν και εδώ συνετή χρήση του νερού ύδρευσης.

Στη Λευκάδα παρατηρείται μείωση της στάθμης της κεντρικής γεώτρησης, σε επίπεδα συναγερμού, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ενώ διακοπές υδροδότησης, λόγω λειψυδρίας, ανακοινώθηκαν και στο Μεγανήσι.

Σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λευκάδα, ο δήμαρχος του νησιού, Ξενοφών Βεργίνης, σημειώνει, σύμφωνα με το parapolitika:

«Χρόνια τώρα η ανομβρία χτυπάει την πόρτα μας. Η περιβαλλοντική αλλαγή είναι πασίγνωστη. Στη Λευκάδα έχουμε μεν πηγές (…) αλλά πρέπει να έχουμε και σύγχρονο δίκτυο.

Ο κεντρικός αγωγός είναι δεκαετιών με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές διαρροές κατά την πορεία του νερού. Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να μην κατανοούν ότι το νερό είναι πολύτιμο κάνουν και σπατάλες και παραβάσεις. Προκειμένου να ποτίσουν τα μποστάνια τους, καμία φορά βάζουν λάστιχα και γίνεται διαρροή πιο έντονη από ό,τι περιμένει κανένας».

«Έχουμε σημαντικές διακοπές νερού στο Μεγανήσι, γιατί αρκετές από τις γεωτρήσεις έχουν στερέψει. Το Φρύνι στερείται νερού καμία 20αριά μέρες. Γίνεται μια προσπάθεια να τους πάμε νερό», συμπληρώνει.

Μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας των ελαιών αντιμετωπίζουν οι Κοινότητές των Παρακαμπυλίων για δεύτερη χρονιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ότι η τοπική παραγωγή για το 2024 αναμένεται πολύ μειωμένη, ίσως στα επίπεδα της ακαρπίας, με απώλεια σχεδόν του 70% καρπού σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις.

Οι κλιματικές συνθήκες του φετινού χειμώνα με τις υψηλές θερμοκρασίες, θυμίζουν πολύ εκείνες που επικράτησαν το 2023 στην περιοχή και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε εκατοντάδες ελαιοκαλλιεργητές των Δημοτικών Ενοτήτων.

Με επιστολή προς τον Προϊστάμενο του υποκαστήματος ΕΛ.Γ.Α Αγρινίου Βασίλειο Φέζο, που προσυπογράφουν ο Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Βραχωρίτης και Πρόεδροι της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων, καλούν την διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α να δώσει λύσεις στην διαφαινόμενη απώλεια και την ζημία που θα υποστούν οι αγρότες.