Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο καθώς τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ ανταγωνίζονται: η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, η κεντρώα συμμαχία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου που περιλαμβάνει Κεντροαριστερά, Πράσινοι και σκληρές αριστερές δυνάμεις.

Ιστορικές εκλογές στη Γαλλία: οι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που εγείρουν μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς ενδέχεται να σημάνουν πως η ακροδεξιά θα βρεθεί στην εξουσία σε μια εβδομάδα.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) στη μητροπολιτική Γαλλία, όπου 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

10:55 Οι Edouard Philippe και Marine Tondelier ήταν οι πρώτες πολιτικές προσωπικότητες που ψήφισαν

Κατά δημοσκοπήσεις, που αντιμετωπίζονται μάλλον με επιφύλαξη, καθώς η αβεβαιότητα θεωρείται μεγάλη, το RN βρίσκεται μπροστά από τη συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), που φέρεται να προσελκύει από το 27,5 ως το 29% των προθέσεων ψήφου, και το προεδρικό κεντροδεξιό στρατόπεδο, που ακολουθεί με το 20 ως 21%.

Ο Marine Tondelier , ο ηγέτης των περιβαλλοντολόγων, ψήφισε στο Hénin-Beaumont στο Pas-de-Calais, τον πρώην πρωθυπουργό Edouard Philippe στην πόλη του, τη Χάβρη.

13:00 Το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 25,9% – πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2022

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές αυξήθηκε πολύ απότομα στις 12:00 μ.μ., στο 25,9% σε σύγκριση με 18,43% κατά τις εκλογές του 2022 την ίδια ώρα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ψηφοφορία, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας θα διαφανούν γύρω στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), ενδέχεται να αναστατώσει το γαλλικό πολιτικό τοπίο και να ανοίξει το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νικολά Σαρκοζί ψήφισε στο 16ο διαμέρισμα, γύρω στις 10 π.μ. Τον πρώην αρχηγό του κράτους συνόδευαν ο Benjamin Haddad, υποψήφιος Together για τη Δημοκρατία και ο Jérémy Redler, δήμαρχος LR της περιοχής.

Οι κάλπες έκλεισαν ήδη στις 5 μ.μ. τοπική ώρα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ.

Ο Ύπατος Αρμοστής Louis Le Franc είπε σε δήλωση ότι πάνω από το 32,39% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει μέχρι το μεσημέρι τοπική ώρα σε σύγκριση με 13% την ίδια ώρα το 2022.

Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία,  Eric Zemmour, του οποίου το κόμμα Reconquest! έχει 330 υποψηφίους για αυτές τις βουλευτικές εκλογές, ψήφισε σήμερα το πρωί γύρω στις 10:30 π.μ. στο όγδοο διαμέρισμα του Παρισιού.

11:30 Ο Jordan Bardella ψηφίζει στο Garches, ο Manuel Bompard στη Μασσαλία

Και άλλα δύο. Γύρω στις 10 π.μ., ο Jordan Bardella, πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, ψήφισε στο Garches (Hauts-de-Seine) όταν ο Manuel Bompard, εθνικός συντονιστής της France Insoumise, ψήφισε στη Μασσαλία.O Jordan Bardella

11:15 Ψήφισαν η Mathilde Panot και η Danielle Simonet από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Η Mathilde Panot, η πρώην πρόεδρος της ομάδας Insoumis στην Εθνοσυνέλευση, και υποψήφια για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη  10η εκλογική περιφέρεια του Val-de-Marne άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

11:10 Στη Νίκαια, ο επικεφαλής ενός εκλογικού τμήματος δέχτηκε επίθεση με γροθιά

Λίγο πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, σημειώθηκε καυγάς στο σχολείο Baumettes στη Νίκαια. Σύμφωνα με τον Christian Estrosi, τον δήμαρχο της πόλης, ο επικεφαλής του εν λόγω εκλογικού τμήματος δέχτηκε γροθιά «από έναν δικαστικό αντιπρόσωπο που είχε ορίσει ο κ. Ciotti ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει τη λειτουργία του εκλγικού κέντρου.

11:00 Η Raquel Garrido και ο Alexis Corbière ψήφισαν στο Bagnolet

Οι βουλευτές Raquel Garrido  και Alexis Corbière ψήφισαν στο Bagnolet, στο Seine-Saint-Denis.