Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους επισκέπτες της αρχαίας πόλης της Εφέσου στην Τουρκία μία πριβέ εκδήλωση, που διοργάνωσε μία αμερικάνικη εταιρεία κρουαζιέρας μπροστά στη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, ένα από τα πιο σημαντικά και καλύτερα διατηρημένα μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο.

Το δείπνο διοργανώνεται στην αρχαία πόλη της Εφέσου, μπροστά από τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου από την εταιρεία Windstar Cruises, η οποία μεταφέρει επιβάτες κρουαζιέρας από το 2017, ωστόσο φέτος προκάλεσε αντιδράσεις.

Sea Song Tours, Kültür Bakanlığına ücret ödeyerek Windstar Cruises gemisinin yolcuları için #efes antik kentinde yemek org. düzenlemiş.Yazık pic.twitter.com/l0S7ePFOTF— Tarih ve Medeniyet (@medeniyet_tarih) June 28, 2017

Μάλιστα ο χώρος διαμορφώνεται κατάλληλα, τα τραπέζια στρώνονται στα λευκά και σερβιτόροι εξυπηρετούν τους επισκέπτες, οι οποίοι πλήρωσαν χιλιάδες δολάρια για να δώσουν το παρών, ενώ υπάρχει και συμμετοχή ορχήστρας.

Μάλιστα η εταιρεία διαφημίζει τι δείπνο ως μια «μοναδική εμπειρία ζωής» στη σελίδα της στο διαδίκτυο. «Σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, απολαύστε μια μοναδική εμπειρία ζωής, τρώγοντας κάτω από τα αστέρια, περιτριγυρισμένοι από ρωμαϊκά ερείπια, ενώ η Ορχήστρα Δωματίου Αιγαίου θα σας κάνει καντάδα. Μπείτε στην Έφεσο μετά τις ώρες, όταν οι επισκέπτες της Windstar έχουν όλη την περιοχή για τον εαυτό τους, και βρείτε τραπέζια στρωμένα με όμορφα τραπεζομάντηλα και τον ήλιο να δύει. Αργότερα, ενώ τρώτε ένα γεύμα τριών πιάτων από την τοπική κουζίνα που σερβίρεται με λευκά γάντια, τα ερείπια έρχονται στο φως. Όλα είναι όπως τα περιμένετε. Δεν υπάρχει πλήθος κόσμου. Δεν υπάρχει βιασύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Efes halka kapandı #Efes pic.twitter.com/MxD0GlTDuL— Muhammed Aycan (@MuhammedAycan11) June 17, 2024

Ωστόσο, τη φετινή χρονιά, η εκδήλωση συνέπεσε με τις διακοπές του Εΐντ αλ-Αντχά, οι οποίες συνεχίζονται στην Τουρκία, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να επισκεφθούν επίσης το διάσημο τουριστικό αξιοθέατο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όταν έφτασαν στο σημείο οι επισκέπτες να βρουν τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, κλειστή λόγω της διοργάνωσης και έτσι δεν τους επετράπη η είσοδος.

Έτσι οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι αγόρασαν αυτή την εμπειρία με χιλιάδες δολάρια, βίωσαν μια άλλη εμπειρία που θα ζήσουν μόνο μια φορά στη ζωή τους, καθώς οι ενοχλημένοι επισκέπτες άρχισαν να διαμαρτύρονται αρχικά με συνθήματα και χειροκροτήματα και στη συνέχεια τραγουδώντας εθνικιστικούς ύμνους.

Efes ışıklandırıldığı için artık akşamları da ziyaretçiler gezebiliyor. Dün akşam ABDli Windstar cruise gemisi ile Türkiye’ye gelen turistler, Efes’in kütüphane bölümünde müzikli yemek yiyorlar😳 pic.twitter.com/Mc4j8wPd9c— mori (@Moritz112396) June 18, 2024

Οι επιβάτες της κρουαζιέρας, οι οποίοι κατέγραψαν πρώτοι τη διαμαρτυρία από τα τραπέζια στα οποία κάθονταν, αποχώρησαν από την αρχαία πόλη μετά από λίγο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν αντιδράσεις για τη χρήση της αρχαίας πόλης για τη διοργάνωση γευμάτων για πλούσιους τουρίστες και το κλείσιμό της.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχει προβεί ακόμη σε δήλωση για το θέμα.

Efes Antik Kenti’nde, Celsus Kütüphanesi’ne girmek isteyen Türk vatandaşlar, yabancı uyruklu kişilerin yemek organizasyonu nedeniyle içeri alınmadı. Vatandaşlar alkışlarla protesto gerçekleştirdi. pic.twitter.com/2hXqdZk3oi— izmirgibiyiz 🇹🇷 (@izmirgibiyiz) June 17, 2024

Με το νέο πρόγραμμα «νυχτερινά μουσεία» του υπουργείου, οι επισκέπτες μπορούν πλέον να δουν την αρχαία πόλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.