Πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Λουίς Άρτσε βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία, σύμφωνα με αναφορές.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εικόνες και βίντεο δείχνουν τανκς να εισέρχονται στο κυβερνητικό μέγαρο.

Σε ανάρτησή του στο Χ και ενώ η παρουσία στρατιωτικών μονάδων αυξάνεται στους δρόμους της πρωτεύουσας, Λα Πας, ο πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «παράτυπες κινητοποιήσεις μονάδων του βολιβιανού στρατού».

Παράλληλα, τονίζει ότι «η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Denunciamos movilizaciones irregulares de algunas unidades del Ejército Boliviano. La democracia debe respetarse.— Luis Alberto Arce Catacora (Lucho Arce) (@LuchoXBolivia) June 26, 2024

Στρατιώτες και άρματα είναι σταθμευμένα μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, ενώ άλλοι στρατιώτες έχουν μπει από τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και σημειώνονται συμπλοκές με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος, πάντως, δεν είναι μέσα καθώς βρίσκεται στο παρακείμενο «Μεγάλο Σπίτι του Λαού» (Casa Grande del Pueblo).

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, που δημοσίως έχει διαφωνήσει με τον Άρτσε, αναφέρει σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

Επίσης, κατηγορεί τον στρατιωτικό στρατηγό, Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους», υπογραμμίζει.

Ο Ζουνίγκα, που μόλις χθες «ξηλώθηκε» από επικεφαλής του στρατού είχε δηλώσει ότι δεν θα επέτρεπε να αναλάβει μία νέα κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS).

GOLPE DE ESTADO EN BOLIVIA🚨 Literalmente están entrando con una tanqueta a casa de gobierno ☠️☠️ pic.twitter.com/abqP8qbO37— Valentín San Román (@ValenSanRo) June 26, 2024