ΠΑΣΟΚ: Σε θέση μάχης για την επόμενη μέρα – Η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η κούρσα διαδοχής και τα εκατέρωθεν «καρφιά»

Με τα βλέμματα στραμμένα στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 18 Ιουνίου, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, την ώρα που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, μερίδα των οποίων θέτουν ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας.

Αν και οι τελικές αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ως προς τον «οδικό χάρτη» του επόμενου διαστήματος ενδέχεται να γνωστοποιηθούν στην αυριανή συνεδρίαση, επισήμως κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπουν στην τήρηση του καταστατικού και το χρονοδιάγραμμα του 2025.

«Δεν θα δεχτώ ούτε ρεσάλτα, ούτε τυχοδιωκτισμούς. Όλα θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές μας λειτουργίες. Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές της απαξίωσης. Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές του δηλητηρίου στα σωθικά του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα το επιτρέψω. Όποιος βγει με τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ», διεμήνυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ την Δευτέρα.

Η αποστροφή αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος εδώ και μέρες έχει θέσει ζήτημα ηγεσίας, να απαντά σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν. Ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη; Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Δούκας έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία ένωσε δυνάμεις και κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Σε αυτό το έδαφος, η αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει σε ευρεία σύνθεση με τη συμμετοχή και των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις.

Με βάση τις μέχρι στιγμής δημόσιες τοποθετήσεις τους, με την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου συντάσσονται η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης οι οποίοι θα δώσουν το «παρών» στην αυριανή συνεδρίαση. Παρόντα θα είναι, επίσης, μέλη του πολιτικού συμβουλίου όπως ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια της επόμενης μέρας και τις πιθανές υποψηφιότητες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων φέρεται να συγκαταλέγεται και ο εν ενεργεία δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν κατηγορηματικός: «Επειδή χτίσαμε πολλά με πολύ μεγάλο κόπο δεν θα επιτρέψω να γκρεμιστούν πάρα πολύ εύκολα. Όποιος λοιπόν έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει παρών. Όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, αλλά θεσμικά και πολιτικά. Πρώτα θα βάλουμε την πολιτική και μετά τα πρόσωπα».

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων,  απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον κύριο Ανδρουλάκη: «Πρέπει, τώρα, να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα».

Ωστόσο, στη σκιά των εξελίξεων που θα δρομολογηθούν από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και μια ενδεχόμενη νέα παρέμβαση του Χάρη Δούκα, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη, «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050».

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έριξαν λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με μια σειρά από στελέχη του κόμματος να διασταυρώνουν τα ξίφη τους μέσω δημόσιων παρεμβάσεών τους.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, ανέφερε ότι μπορεί να γίνεται διάλογος στα ΜΜΕ αλλά χρειάζεται τα στελέχη να αποφεύγουν τις «ασχημονίες». Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Προφανώς το ζήτημα της εσωκομματικής διαδικασίας, της εσωκομματικής συζήτησης είναι ένα θέμα και αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται στα όργανα. Το λέω γιατί ακούω κάποιους να λένε: ”θα τα πούμε στα όργανα, θα τα πούμε στα όργανα” και τελικά τα έχουν πει όλα στην τηλεόραση. Στα όργανα μπορούν να εκφραστούν όλες οι απόψεις. Προφανώς στα όργανα μπορεί ο καθένας να εκφραστεί ελεύθερα και εκεί πέρα μπορούν να ακουστούν όλες οι απόψεις και είναι το καλύτερο και το θεσμικότερο. Δεν λέω να τα κρατάμε όλα κρυφά αλλά εντάξει να βάζουμε κάποιο φραγμό στο τι λέμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να καταπνίξουμε καμία φωνή», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Και πάλι και να μην γίνεται στα όργανα και να γίνεται στην τηλεόραση στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα και πάλι αυτό κακό πολύ δεν είναι εάν δεν φτάνουμε σε επίπεδο τοξικότητας ή ασχημονιών. Η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει να κάνει με προσωπικές φιλοδοξίες έχει να κάνει καθαρά με την τοξικότητα και τις ασχημονίες που μπορεί να προκύψουν σε έναν διάλογο που δεν διεξάγεται στα όργανα αλλά στην τηλεόραση», εξήγησε ο Παναγιώτης Δουδωνής.

Μάλιστα τόνισε ότι αυτές ακριβώς οι τοξικές δημόσιες αντιπαραθέσεις έχουν πληγώσει τον κόσμο που στήριζε το ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να κάτσουμε κάποια στιγμή να σκεφτούμε γιατί πήγε το ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 4% και γιατί αργά αργά το ανεβάζουμε και δεν έχει εκτοξευτεί. Κάτι έχει ενοχλήσει όλα αυτά τα χρόνια. Και ένα από τα πράγματα που έχουν ενοχλήσει και έχουν πληγώσει είναι και αυτή η έλλειψη ομοψυχίας σε πολλές περιπτώσεις. (..) Ίσως η τοξικότητα στις συγκρούσεις και μία ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση εσωκομματική πολλές φορές κάνει κακό. αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει κάπου πρέπει να τραβάμε μία κόκκινη γραμμή. Να μην λέμε πολύ βαριά πράγματα δημοσίως γιατί αυτό μπορεί να πλήξει το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Για το ενδεχόμενο να στηθεί κάλπη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής σχολίασε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα σχολίασε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Εγώ αξιολογώ τα πράγματα συγκριτικά με τα άλλα κόμματα και την ιστορία και την πορεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα πέφτουν εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο ανέβηκε και είμαστε ένα κόμμα που μετά από χρόνια πήραμε δύο εκλογικές περιφέρειες. Θέλαμε να ανέβουμε παραπάνω; Προφανώς και θέλαμε και θέλαμε να είμαστε και δεύτεροι», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής.

«Δεν έβγαλε έναν καθαρό νικητή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εμείς κάναμε και μία μικρή άνοδο. Δεν είναι το τέλος της διαδρομής», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που εξήγησε ότι τα στελέχη του κόμματος βιάστηκαν να σχολιάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα.

«Βιάστηκαν όλοι αυτοί και μπροστά μας είχαμε καταστατικές διαδικασίες σε ικανό χρονικό διάστημα αλλά όχι πολύ μακρινό. Αν θέλανε να θέσουν προσωπικά θέματα θα μπορούσαν να τα θέσουν εκεί. Ότι βγήκε μια εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών γιατί βιάστηκαν κάποιοι να το πουν είναι κάτι το οποίο έκανε κακό στο ΠΑΣΟΚ και μας έβαλε σε μία περιδίνηση στην οποία τελικά ο μόνος κερδισμένος είναι ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε ο Παναγιώτης Δουδωνής.

«Δεν ήταν κακό το αποτέλεσμα για να δικαιολογεί μία τέτοια αντίδραση. Η βιασύνη και οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές στην πολιτική και τον προοδευτικό κόσμο. Η βιασύνη σε συνδυασμό με αυτό κάνει πολύ κακό και δημιουργεί και μία κακή εικόνα για μία συλλογική προσπάθεια. Γιατί πρέπει είμαστε στο ”εμείς” και όχι στα εγώ μας», κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης όπως κάθε πρόεδρος κόμματος έχει μία μεγάλη ευθύνη, η οποία υπερβαίνει την ευθύνη όλων ημών των υπολοίπων να κρατήσει ενωμένο το κόμμα συντεταγμένο, λειτουργικό, ώστε να δυναμώσει» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

«Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη νομίζω ότι χθες ρίξανε λάδι στη φωτιά. Οδηγούν στην πόλωση. Απειλές διαγραφών σε όσους κάνουν κριτική, παραπέμπουν στον παλαιοκομματικό αρχηγισμό κι όχι σε ένα ανοιχτό, σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα» υποστήριξε το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Θόδωρος Μαργαρίτης.

«Το ΠΑΣΟΚ προχωράει αυτόνομο, Έχει δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο από το 2021 τον Νίκο Ανδρουλάκη» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Τάσος Νικολαΐδης.

«Έκτακτο Συνέδριο που, έχοντας όλες τις αρμοδιότητες του Τακτικού Συνεδρίου, θα δώσει την ευκαιρία να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα με τα μέλη μας παρόντα, πέρα και έξω από προσωπικές στρατηγικές ή άλλες σκοπιμότητες» και «σε επόμενη φάση» εκλογή προέδρου από τη βάση προτείνει η συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», κάνοντας λόγο για «Πύρρειο νίκη» στις ευρωεκλογές.

«Η αστοχία της συνολικής στρατηγικής μας, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» αναφέρει χαρακτηριστικά, ασκώντας έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος.

Προσθέτει, ακόμη, ότι: «Τα σημάδια, που φαίνονταν εδώ και καιρό, κορυφώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, παρά τα νέα όργανα και την ανανέωση που έχει επέλθει σε επίπεδο κάποιων προσώπων, δεν λειτουργεί πραγματικά ως ζωντανός πολιτικός οργανισμός. Τα όργανα του κόμματος συνεδριάζουν σποραδικά χωρίς συγκροτημένη ατζέντα. Όποτε συνεδριάζουν, η θεματολογία τους, συνήθως, δεν σχετίζεται με τις αναζητήσεις της κοινωνίας, ενώ οι τοποθετήσεις είναι ελάχιστες και απουσιάζει η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα πολιτικής. Παράλληλα, εντός των οργανώσεων του δεν υφίσταται η ελάχιστη συλλογική-πολιτική λειτουργία και οποιαδήποτε αμφίδρομη σχέση με το “πολιτικό κέντρο”».