Μία ξεχωριστή και σπουδαία εκδήλωση φιλοξενεί το Αγρίνιο, το Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών, μια ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα της ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος).

Οι Μικρασιάτες, όλης της Ελλάδας, μέσα από το χορό και τα τραγούδια, μέσα από τη μουσική και τους στίχους, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις φορεσιές, τα φαγητά, τα βιβλία, τις εικόνες διατηρούν τον πολιτισμό της Γης της Ιωνίας, έναν πολιτισμό που άκμασε από την αρχαιότητα, πριν οι άνθρωποι αυτοί εκδιωχθούν οριστικά από τον τόπο τους.

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα είναι μια ευκαιρία για όλους τους Μικρασιάτες να συναντηθούν, είναι όμως και μια υπέροχη ευκαιρία για τον τόπο που το φιλοξενεί να γεμίσει χρώματα και παραδοσιακά τραγούδια.

Στο Αντάμωμα συμμετέχουν 65 Σύλλογοι και 1000 χορευτές από όλη την Ελλάδα. Διοργανώνουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ξεχωριστή συνάντηση μνήμης και πολιτισμού ξεκίνησε στις 5.00 μ.μ του Σαββάτου, με τη συνάντηση των προέδρων όλων των συλλόγων και των μελών της ΟΠΣΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Δημοτικού Καταστήματος Αγίου Κωνσταντίνου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών και Ποντίων Προσφύγων.

Στις 7.00 μ.μ, ξεκίνησε η πατινάδα (είδος χορευτικής παρέλασης με φορεσιές) από την πλατεία Παναγοπούλου, την Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου και καταλήγει στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια Αγρινίου.

Εκεί, θα γίνει η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων όλων των συλλόγων σε ένα παραδοσιακό γλέντι, με χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τα οποία θα παρουσιάσουν καταξιωμένοι μουσικοί.

Δείτε φωτογραφίες: