Η τρίτη γενιά του VW Tiguan έρχεται να διατηρήσει τον τίτλο του μεγάλου ευρωπαϊκού best seller με premium προσανατολισμό και εξαιρετικά υψηλό εξοπλιστικό επίπεδο.

Με περισσότερες από 7,6 εκατομμύρια πωλήσεις εδώ και 16 χρόνια το Tiguan καθιέρωσε τον ρόλο του μεσαίου premium SUV για το ευρύ κοινό. Κάτι που έγινε και στην Ελλάδα, όπου απέκτησε το δικό του φανατικό κοινό με το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο.

Η 3η γενιά του μοντέλου είναι ακόμα πιο εξελιγμένη τεχνολογικά, με κορυφαία ποιότητα κατασκευής, μεγάλους χώρους και εξαιρετικά πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο μοντέλο, το νέο Tiguan ακολουθεί μια εξελικτική σχεδιαστική λογική η οποία δημιουργεί ένα σχήμα που επιβάλλεται στον δρόμο και ξεχωρίζει αμέσως. 

Οι διαστάσεις του αμαξώματος δεν έχουν αλλάξει, με μόνη αύξηση στο μήκος κατά μόλις 3 εκατοστά. Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι το νέο μοντέλο είναι πολύ πιο αεροδυναμικό, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να πέφτει στο 0,28 κάτι που έχει άμεσο αντίκρισμα στον περιορισμό των θορύβων και τη μείωση της κατανάλωσης.

Η αναβάθμιση του Tiguan είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή στο εσωτερικό, με στοιχεία εξοπλισμού και μια ποιοτική αύρα που του δίνουν το διαβατήριο να σταθεί ως ίσος προς ίσον απέναντι σε premium προτάσεις της κατηγορίας. Η σχεδίαση του ταμπλό είναι νέα και ελκυστική ενώ τεράστια προσοχή έχει δοθεί στην δημιουργία ενός ποιοτικού και άνετου περιβάλλοντος.

Το ψηφιακό υπόβαθρο είναι εντελώς καινούριο και βασίζεται στην τέταρτης γενιάς ψηφιακή πλατφόρμα ΜΙΒ4, η οποία προσφέρει τη μέγιστη δυνατή συνδεσιμότητα αλλά και έναν πολύ χρηστικό διαισθητικό χειρισμό, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ζωή του οδηγού.

H μεγάλη κεντρική οθόνη είναι υψηλής ανάλυσης, με νέα και πιο εύκολη κατανομή των μενού, και συνδυάζεται με ένα νέο, μεγαλύτερο head-up-display.

H μεταφορά του επιλογέα ταχυτήτων στο τιμόνι απελευθερώνει χώρο στην κεντρική κονσόλα όπου έχει τοποθετηθεί ένας νέος φωτιζόμενος διακόπτης με την ονομασία «Driving Experience Control» μέσω του οποίου ο οδηγός έχει πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου (προγράμματα οδήγησης, σύστημα ήχου και διαμόρφωση της ατμόσφαιρας και του εσωτερικού φωτισμού). Υπάρχει επίσης νέας γενιάς φωνητικός έλεγχος (που λειτουργεί και στα ελληνικά) με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης.

Το κορυφαίας ποιότητας εσωτερικό ενισχύεται ακόμα περισσότερο από στοιχεία όπως τα ιδιαίτερα άνετα καθίσματα ergoActive Plus, τα οποία προσδίδουν μία luxury διάσταση, έχοντας μεταξύ άλλων και λειτουργία μασάζ αλλά και θέρμανση και εξαερισμό.

Τέσσερις επιβάτες θα βολευτούν με άνεση ενώ και ένας πέμπτος θα χωρέσει χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις. Κορυφαίο στην κατηγορία του παραμένει και το πορτ-μπαγκάζ, το οποίο αύξησε την χωρητικότητά του κατά 37 λίτρα, φθάνοντας πλέον στα 652 λίτρα.

Στα μηχανικά μέρη, υπάρχει μία πληθώρα σύγχρονων κινητήρων που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Οι εκδόσεις που ενδιαφέρουν περισσότερο την χώρα μας είναι οι mild υβριδικές e-TSI 1.5 με τους 130 και τους 150 ίππους, ενώ προσφέρονται επίσης και δίλιτρες diesel εκδόσεις με 150 και 193 ίππους.

Μέσα στη χρονιά θα προστεθεί η νέα plug-in υβριδική έκδοση με μεγαλύτερη μπαταρία 19,7 kW. Όλες οι εκδόσεις του νέου Tiguan εφοδιάζονται με αυτόματα κιβώτια.

Στον δρόμο το νέο Tiguan κάνει αμέσως αισθητή την αναβάθμισή του σε θέματα άνεσης, ποιότητας κύλισης και στιβαρότητας. Οι σχετικά συμπαγείς διαστάσεις του το καθιστούν ευέλικτο μέσα στην πόλη, ενώ κινείται με περισσή αυτοπεποίθηση τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και στο επαρχιακό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, ήδη από την έκδοση Life υπάρχουν ως στάνταρ στοιχεία όπως το Digital Cockpit Pro, οθόνη των 12,9”, στάνταρ πλευρικοί αερόσακοι πίσω (το μόνο στην κατηγορία με αυτή την δυνατότητα), 3ζωνικός κλιματισμός, το Driving Experience Control, σύστημα ειδοποίησης κινδύνου στην κυκλοφορία Car2X και ένα πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης όπως τα  Side Assist & Rear Cross Traffic Alert, Front Assist με City Emergency Braking και Pedestrian και Cyclist Monitoring, Front Cross Traffic Assist, Lane Assist, Rear View κάμερα οπισθοπορείας, προηγμένο σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού και Dynamic Road Sign Display. Περιλαμβάνονται επίσης προβολείς LED και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών με ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης.

Ειδικά τώρα όμως η αμέσως επόμενη έκδοση, More, καθίσταται ιδιαιτέρως συμφέρουσα καθώς περιλαμβάνει, επιπρόσθετα από την έκδοση Life, τον παρακάτω εξοπλισμό:

Ζάντες αλουμινίου “Venezia” διαστάσεων 7 J x 17.Προβολείς LED Plus με δυναμική ρύθμιση δέσμης φώτων, υποβοήθηση στροφής, λειτουργία φωτισμού σε καιρικές συνθήκες χαμηλής ορατότητας & 3D πίσω φώτα LED.Keyless Access – Σύστημα κλειδώματος / ξεκλειδώματος & εκκίνησης κινητήρα χωρίς κλειδί με SAFELOCK.Αντικλεπτικό σύστημα συναγερμού με αισθητήρες εσωτερικού χώρου & προστασία από ρυμούλκηση.Σύστημα εύκολου ανοίγματος της πόρτας του χώρου αποσκευών (ενεργοποίηση μέσω ανίχνευσης της κίνησης ποδιού ή με τηλεχειρισμό), ηλεκτρικό κλείσιμο πόρτας με χρονοκαθυστέρηση.Εσωτερικό φωτισμό Ambient 10 χρωμάτων στο ταμπλό και στις θύρες.Εξωτερικό φωτισμό Ambient στις χειρολαβές και ανάμεσα στους εμπρός προβολείς.Ράγες οροφής σε ασημί χρώμα.Κρύσταλλα ασφαλείας με ενισχυμένη ηχομόνωση & σκούρα θερμομονωτικά κρύσταλλα στα πλευρικά παράθυρα και το πίσω παρμπρίζ.Μεταλλικό χρώμα.

Το νέο Tiguan στην έκδοση More, με συνολικό όφελος 5.050 ευρώ, ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού, σύγχρονο ψηφιακό πακέτο, έναν αποδοτικό κινητήρα και premium οδηγικό χαρακτήρα, αποτελεί μία πρόταση με σαφώς μεγαλύτερη αξία σε μια εποχή που ο καταναλωτής θέλει κάθε ευρώ που θα δώσει να πιάσει τόπο.

Το Tiguan παραμένει λοιπόν το σημείο αναφοράς της κατηγορίας του, όντας ένα αυτοκίνητο που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αγοραστή.

Το όφελος εξοπλισμού αφορά στην έκδοση 1.5 eTSI MHEV ACT 130PS DSG More.