Ανησυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πυροδοτεί το πολιτικό χάος στη Γαλλία, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπουν στο περιθώριο πρωτοβουλίες όπως οι κοινές δαπάνες για την άμυνα και η νέα προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, εντείνονται οι αμφιβολίες αναφορικά με την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ μέσω συλλογικής χρηματοδότησης -ιδέα την οποία υποστηρίζει σθεναρά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν-, αλλά και οι φόβοι ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε θα υπονομεύσουν τον ρόλο του ως ενός εκ των κορυφαίων υποστηρικτών του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου του να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία.

Από το 2017, που γιόρτασε την πρώτη του εκλογική νίκη υπό τους ήχους του ευρωπαϊκού ύμνου, της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν, ο Γάλλος πρόεδρος είναι από τους κορυφαίους υποστηρικτές μιας ισχυρότερης, πιο ενοποιημένης ΕΕ. Αλλά τα έχει βρει σκούρα στην προσπάθειά του να πείσει άλλους ηγέτες όσο και τους Γάλλους ψηφοφόρους να μοιραστούν το όραμά του για την Ευρώπη, και σε μια ομιλία-ορόσημο νωρίτερα φέτος ο Μακρόν προειδοποίησε ότι κινδυνεύει το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Στη Γαλλία το κόμμα του και οι σύμμαχοί
του υπολείπονται σημαντικά των ακροδεξιών
και αριστερών αντιπάλων του στις
δημοσκοπήσεις και μια πιθανή εδραίωση
της πλειοψηφίας της «Εθνικής Συσπείρωσης»
της Μαρίν Λεπέν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση
θα αποτελέσει θεμελιώδη πρόκληση για
τους ηγέτες της ΕΕ.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, αλλά τον κρατικό προϋπολογισμό υποβάλλει η κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρωθυπουργός και εγκρίνεται από το κοινοβούλιο, και δεν αποκλείεται μετά τους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών να κυριαρχούν στην Εθνοσυνέλευση κόμματα με πολύ διαφορετικές προτεραιότητες από εκείνες του Μακρόν.

Η ριψοκίνδυνη ζαριά του Μακρόν με τις πρόωρες εκλογές αφήνει μετέωρο ένα ερωτηματικό αναφορικά με τις πρόσθετες αμυντικές δαπάνες της ΕΕ, για τις οποίες είχε αναζητήσει επιλογές για να τις αξιολογήσουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Οι επιλογές αυτές είναι πιθανό να προέλθουν από την Κομισιόν τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με άλλη πηγή, που δήλωσε ότι ναι μεν εξακολουθεί να συζητείται ο κοινός δανεισμός, αλλά μπορεί να παραλειφθεί δεδομένης της ισχυρής αντίστασης των υπέρμαχων της λιτότητας κρατών και του γεγονότος ότι η θέση της Γαλλίας είναι πιο αδύναμη τώρα.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Γαλλία καθώς εξετάζουν τον πιθανό αντίκτυπο από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις πολιτικές της ΕΕ, δήλωσε ένα άλλο πρόσωπο στο Bloomberg.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί και η χρηματοδότηση της Γαλλίας. Αν και ενέκρινε πέρυσι ένα νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες, που εκτείνεται από το 2024 έως το 2030, ορισμένες δεσμεύσεις για αμυντικό εξοπλισμό που έγιναν έκτοτε παραμένουν χωρίς χρηματοδότηση.

Ερωτήματα θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν, ανάλογα με την έκβαση των γαλλικών εκλογών, σχετικά με τη δέσμευση του Μακρόν να παράσχει φέτος βοήθεια έως και τριών δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Ενώ παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με μια άλλη υπόσχεσή του, να προμηθεύσει δηλαδή το Κίεβο με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η υπόσχεση αυτή δόθηκε στον
Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο
Παρίσι μόλις δύο ημέρες πριν ο Μακρόν
διαλύσει την Εθνοσυνέλευση,
αλλά παραμένει ασαφής ο
ακριβής αριθμός των αεροσκαφών Mirage
2000-5 που θα στείλει η Γαλλία και
σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα
βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες
με χώρες που διαθέτουν τέτοια αεροσκάφη.

Η ανησυχία για την πολιτική αστάθεια στη Γαλλία προκάλεσε φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και κραχ την περασμένη εβδομάδα στο χρηματιστήριο του Παρισιού, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών της αγοράς της χώρας.

Χθες, Δευτέρα, οι traders αναθάρρησαν αρχικά από τις δηλώσεις της Λεπέν ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση του Μακρόν, αν το κόμμα της νικήσει στις εκλογές, αλλά το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο ενόψει του πρώτου γύρου της 30ής Ιουνίου.

Η Λεπέν μπορεί να υιοθετήσει προς το παρόν πιο συμφιλιωτικούς τόνους προκειμένου να εμφανιστεί «ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τις προεδρικές εκλογές του 2027» λέει ο Ζιλ Ιβαλντί, πολιτικός επιστήμονας στο CEVIPOF Ivaldi του Sciences Po.

Αλλά ένας πρωθυπουργός προερχόμενος από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση «θα είχε εντελώς ανταγωνιστικές θέσεις έναντι εκείνων του Εμανουέλ Μακρόν για τα ευρωπαϊκά θέματα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και την κλιματική αλλαγή», είπε. Και «δεδομένου του ρόλου της Γαλλίας στην Ευρώπη, αυτό θα συνιστούσε μια αποδυνάμωση της Ευρώπης».