«Απόλυτη συμπαιγνία» ή «φιάσκο» χαρακτηρίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι στη «Ζούγκλα» την εξέλιξη της υπόθεσης Λύτρα και την απόφαση να αφεθεί τελικά ελεύθερος ο γνωστός ποινικολόγος παρά τη σοβαρότητα της κατηγορίας που αντιμετωπίζει.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που καταγράψαμε και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια ένα προς ένα, και προκαλούν ερωτηματικά για τον χειρισμό της υπόθεσης, τόσο από τις δικαστικές αρχές, δηλαδή εισαγγελέα και ανακρίτρια, όσο και από την αστυνομία. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πρώτο προβληματικό σημείο είναι η μεταγωγή του Απόστολου Λύτρα από το Α.Τ. Ομονοίας στην Ευελπίδων για να απολογηθεί στην ανακρίτρια. Η κάμερα της «Ζούγκλας» ήταν εκεί. Όπως θα δείτε και στο βίντεο ο Απόστολος Λύτρας βγαίνει από το αστυνομικό τμήμα συνοδεία αστυνομικών, με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά, υποτίθεται δεμένα με χειροπέδες και καλυμμένα με το σακάκι του.

Ο αστυνομικός τον βάζει στο αυτοκίνητο και λίγα λεπτά αργότερα φτάνει στα δικαστήρια της Πρώην Σχολής Ευελπίδων. Στο άλλο βίντεο της «Ζούγκλας» που θα δείτε – και παρακαλώ δείτε το με προσοχή – ο κατηγορούμενος ποινικολόγος πλησιάζει την είσοδο του κτηρίου που βρίσκεται το γραφείο της ανακρίτριας. Τα χέρια του είναι με τον ίδιο τρόπο σταυρωμένα μπροστά και κολλημένα με το σακάκι του. Δηλαδή σα να φορούσε και εκεί χειροπέδες.

Έλα όμως που δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Με μια ασυναίσθητη κίνηση ο κατηγορούμενος ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας κατεβάζει το αριστερό του χέρι και…. ω του θαύματος δεν υπάρχουν χειροπέδες. Πάντα συνοδεύεται από τον αστυνομικό ο οποίος τον έβαλε μέσα στο συμβατικό αυτοκίνητο της ασφάλειας από το ΑΤ Ομόνοιας προς τα δικαστήρια όπως είδατε και στο προηγούμενο βίντεο.

Ως δια μαγείας λοιπόν, ως άλλος μάγος Κόπερφιλντ, και τα δύο του χέρια λύνονται από τις χειροπέδες – φάντασμα και βαδίζει αγέρωχος και μάλλον σίγουρος για την έκβαση της υπόθεσης του προς το γραφείο της ανακρίτριας, ενώ τον ακολουθεί πάντα, δύο βήματα πίσω, ο αστυνομικός με τα πολιτικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και όσα έγιναν γνωστά, ο Απόστολος Λύτρας άλλαξε άρδην την αρχική του θέση, δηλαδή ότι η σύζυγός του, επίσης δικηγόρος Σοφία Πολυζωγοπούλου, έπεσε από τις σκάλες και δεν τραυματίστηκε από τα χέρια του συζύγου της, ο οποίος την ξυλοκόπησε μέσα στο αυτοκίνητο. Πλέον, ενώπιον της ανακρίτριας, ζήτησε συγγνώμη, παραδέχτηκε την πράξη του, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη, επειδή όπως είπε βγήκε εκτός εαυτού και επικαλέστηκε το πρόβλημα που θα προκληθεί στο δικηγορικό του γραφείο εάν φυλακιζόταν.

Η κατηγορία που αντιμετώπιζε για ενδοοικογενειακή βία ήταν πολύ σοβαρή και σύμφωνα με το παρελθόν του, κατά το οποίο είχε ανάλογες βίαιες συμπεριφορές, τόσο προς την πρώην σύζυγό του όσο και στην νυν, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα προφυλακιζόταν.

Τι ήταν αυτό όμως που οδήγησε ομόφωνα ανακρίτρια και εισαγγελέα να αποφασίσουν ότι δεν είναι επικίνδυνος τέλεσης ανάλογης αξιόποινης πράξης, ούτε ύποπτος φυγής;

Η συγγνώμη που είπε ενώπιον της ανακρίτριας τόσο προς την σύζυγό του αλλά και τα τρία του παιδιά ήταν αρκετή για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος;

O ίδιος δεν είπε ότι έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα;

Eάν έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και τα αναγνωρίζει κιόλας γιατί δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα τη βοήθεια ειδικού και θα το κάνει τώρα που ξυλοκόπησε την Σοφία Πολυζωγοπούλου άγρια μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που επέστρεφαν από δείπνο με φίλους τους σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης;

Άλλωστε και η σύζυγός του στην κατάθεση περιγράφει με ανατριχιαστικό τρόπο την «εκτός εαυτού» αντίδραση του ποινικολόγου.

Δείτε τι λέει: 

«Το Σάββατο το βράδυ (15/06) πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη στα νότια προάστια με μια μεγάλη παρέα. Κάποια στιγμή γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με την μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί» αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Εγώ επειδή τον είδα σε κατάσταση άνευ λόγου έξαλλη τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά σε φίλους μας και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά.

Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι».

Επίσης ένα άλλο ερώτημα είναι, αφού κατά την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα δεν είναι ύποπτος τέλεσης παρόμοιων αδικημάτων, γιατί η δικηγόρος σύζυγός του φοβάται τόσο πολύ και μάλιστα ζήτησε την παρουσία περιπολικού έξω από το σπίτι της;

Αυτό το περιπολικό την συνόδευσε εχθές το μεσημέρι όταν επισκέφτηκε τον ιατροδικαστή για την καταγραφή των χτυπημάτων που είχε δεχτεί από τον Απόστολο Λύτρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στην Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών παραγγελία για την «κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».